Categories: KUCHNIA

Wegańska zupa farmerska

Przyznać się Wegusy, kto z Was nie poszedł na łatwiznę i nie kupił „farmerskiej zupy” z Biedronki? Osobiście bardzo lubię, ale cena miażdży, przynajmniej moja kieszeń, bo w takiej miseczce niby porcja dla dwóch osób, a ja sama ją zjadam, fakt że później leżę z godzinę aby strawić, ale ja naprawde ją lubię. Postanowiłam ją sama zrobić. Wyszedł mi gar za nie więcej niż 15 zł, gdzie było z 8 porcji. Taka jestem sprytna.

Przygotowanie

100 g kaszy pęczak

puszka kukurydzy (około 200 g po odsączeniu)

puszka groszku (około 200 g po odsączeniu)

puszka fasoli adzuki (jeżeli używacie suchej to około 70 g)

100 g czerwonej soczewicy

100 g zielonej soczewicy

1 duża cebula

2 średnie ziemniaki

2-3 marchewki

łyżeczka soli

łyżeczka czosnku suszonego

 łyżeczka pieprzu ziołowego

cztery kostki „miłości” (bulionowe, przepis tu)

3 łyżki oleju roślinnego

3 l wody

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj i wrzuć do garnka na rozgrzany olej. Po chwili, gdy się zeszkli dodaj suszony czosnek i pieprz ziołowy.

Wrzuć soczewice i fasolkę, jeżeli używasz suchej oraz pęczak.

Dolej 1 litr wody i gotuj około 10 minut. W tym czasie możesz obrać i pokroić w kostkę marchew i ziemniaki.

Dodaj czerwoną soczewicę, marchew i ziemniaki oraz dolej pozostałe 2 l wody. Wrzuć też kostki bulionowe (jeżeli ich nie używasz to dodaj po  płaskiej łyżeczce pieprzu, lubczyku i zmielonej kozieradki). Gotuj pod przykryciem aż wszystko zmięknie (około 20 minut)

Zupę gotowałam w 5 litrowym garnku.

Smacznego!

becky

View Comments

  • Biedronkowej farmerskiej nie jadłam nigdy,w ogóle moja biedronka jest jakoś słabo zaopatrzona chyba. Ale przepis na pewno wypróbuje :) Czy zamiast fasoli adzuki można dać zwykłej czerwonej?

  • W składnikach podane są 3litry, a w opisie przygotowania jedynie litr. Mogłaby Pani sprecyzować ile dokladnie trzeba wody? Pewnie coś przeoczylam.

    • To ja nie doprecyzowałam, mianowicie wodę dodawałam w 2 partiach, napisałam o 1 lirze zapominając o pozostałych 2, już poprawiłam wpis. Dziękuję za czujność i życzę smacznego :-)

  • Dałam troszkę mniej wody, ale zupa się udała i jest pyszna ;) bardzo dziękuję za przepis!

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago