Składniki na dużą 26 cm tortownicę:
zacznij od przygotowania podstawowej may, na którą składa się:
500 g fasoli typu Piękny Jaś ugotowanej do miękkości
puszka 400 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeżeli ma być w 100 % bezglutem)
łyżka esencji waniliowej
80 g oleju kokosowego
masa czekoladowa:
30 szt namoczonych daktyli
4-6 kostek gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao lub karobu
masa kokosowa:
200 g namoczonych wiórków kokosowych
50 g cukru
masa truskawkowa:
250-300 g truskawek
opakowanie budyniu waniliowego lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki masy podstawowej zblenduj na idealnie gładką masę. Podziel całość na mniej więcej 3 równe części, i tak do części czekoladowej dodaj kakao i daktyle, zblenduj na gładką masę i dodaj posiekaną czekoladę. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej, kokoswej masy dodaj wiórki kokosowe i cukier, zblenduj wszystko razem i przełóż na masę czekoladową. Do masy truskawkowej dodaj cukier, budyń/mąkę ziemniaczaną i połowę truskawek, zblenduj całość. Przełóż masę truskawkową na kokosową, a pozostałe truskawki podziej na ćwiartki i wciśnij w masę. Piecz całość około 1 h i 15 minut bez termoobiegu w temp. 175-180 C na środkowej półce piekarnika. Upieczony sernik wystudź, a potem przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Wow, wygląda niezwykle !
Dziękuję :-)