KUCHNIA

Wegańskie ciasto „Leśny mech”

DSC01300

Kilka dni temu moja czytelniczka zapytała jak zrobić ostatni hit wśród ciast „Leśny mech” w wersji wegańskiej więc postanowiłam sama zrobić test. W tym cieście krem jest biały, postanowiłam zrobić go na bazie ryżu, ale równie dobrze można kombinować z kaszą jaglaną, tofu naturalnym, czy też domowej produkcji serkiem typu ricotta.

Składniki (użyłam formy o średnicy 22 cm):

na ciasto:

250 g mąki pszennej

150 g maki krupczatki

250 ml oleju roslinnego

1 duży banan

80 g brązowego cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

opakowanie 400-450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku

Krem:

300 g białego ryżu

1 litr mleka roślinnego

80 g cukru białego

20 g cukru waniliowego

opcjonalnie do kremu:

50 g sojowego mleka w proszku

2 śmietan-fixy (to nic innego jak glukoza ze skrobią)

dodatkowo:

2 łyżki wiórków kokosowych

1 łyżka masła kokosowego

suszona aronia do dekoracji

DSC01272

Przygotowanie:

Zacznij od rozmrożenia szpinaku, po czym dobrze go odsącz na sicie. Ryż z dodatkiem cukru ugotuj na mleku. Mieszaj od czasu do czasu. Gdy ryż wchłonie całe mleko i będzie wręcz rozgotowany przestudź powstałą masę po czym zblenduj, na idealnie gładki krem, możesz dodać pod koniec blendowania mleko sojowe w proszku i śmietan-fixy.

DSC01273

Zblenduj banana z olejem i cukrem.

DSC01274

Dodaj do powstałej masy szpinak i ponownie zblenduj.

DSC01275

Powstanie o taka właśnie zielona breja.

DSC01276

Dokładnie zmiksuj zieloną papkę z mąkami i proszkiem do pieczenia.

DSC01279

Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia na dnie, a boki formy posmaruj delikatnie olejem.

DSC01285

Piecz ciasto przez około 45 minut w temp. 180 c.

DSC01286

Zanim zaczniesz przekrawać ciasto obetnij jego brzegi (ja zrobiłam to dopiero później) i zetnij górę. Ciasto podziej na dwie- trzy części, w zależności od tego ile warstw chcesz zrobić. Ułatwiłam sobie pracę za pomocą talerza.

DSC01290

Okruchy ciasta rozdrobnij z dodatkiem masła kokosowego i wiórków.

DSC01289

Warstwy ciasta posmaruj kremem, górna warstwę również i posyp kruszonką z ciasta. Radzę obkleić okruchami również boki, w miejscach gdzie jest krem, to zapobiegnie jego wysychaniu na brzegach.

DSC01294

Smacznego!

DSC01298

Ps. Szpinak jest niewyczuwalny w cieście, a samo ciasto jest lekkie, krem ryżowy przypomina w smaku ciut mleko skondensowane, w połączeniu w teksturą ciasta robi wrażenie.

DSC01302

DSC01303

DSC01305

 

5 komentarzy

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *