KUCHNIA

Zupa cebulowa

DSC01171

Wzięło mnie coś na zupy ostatnio. Moja propozycja na dziś to kolejny banalnie prosty, szybki i tani sposób na zimową rozgrzewkę: zupa cebulowa. Pół godzinki i obiad gotowy!

Składniki na 3-4 porcje:

6 cebul

2-3 ząbki czosnku

pół łyżeczki kozieradki

pół łyżeczki pieprzu (u mnie był to zielony)

pół łyżeczki soli

2-3 kromki chleba

kawałek wegańskiego żółtego sera

2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

DSC01164

Przygotowanie:

Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w półplasterki, czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej olej w garnku i partiami dodawaj cebulę aż cała się zeszkli.

DSC01165

Gdy cebula zmięknie dodaj czosnek i przyprawy (sól dodaj pod koniec gotowania).

DSC01166

Dokładnie wszystko wymieszaj i smaż około minuty. Dodaj 1-1,5 wody i gotuj pod przykryciem około 20 minut.

DSC01167

W międzyczasie przygotuj grzanki w dowolny sposób, albo w jaki ja to robię. Chleb pokrój w kostkę, skrop delikatnie oliwą np. truflową, posyp suszonym czosnkiem, przemieszaj, a na wierz ułóż starty ser . Zapiekaj w piekarniku w temp. 200 C około 10 minut.

DSC01169

Zupę proponuję Ci serwować w następujący sposób: na dno miseczki do zupy nałóż połowę grzanek, nalej zupy do miski i na górę połół resztę grzanek. Posyp zupę jakimś zielskiem, ja miałam tylko suszony koperek.

DSC01170

Smacznego!

DSC01172

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.