KUCHNIA

Kukurydziane fit ciasteczka

DSC00134

Upiekłam kolejne ciacha do szkoły na przekąskę dla Niny, tym razem bardzo fit je zrobiłam bo odtłuściłam jak się dało i odcukrzyłam, staram się wykorzystywać cukier zawarty w owocach, jakoś tak zdrowszą alternatywą mi się t wydaje. Te mi wyszły łudząco smakiem podobne to słynnych Petit Beurre. Kształt serduszek tylko dlatego, że Nina uważa że takie są najsmaczniejsze 😉

Składniki na około 25 szt.:

80 g mąki kukurydzianej

140 g mąki pszennej (ja użyłam 50 g pszennej i 90 g żytniej)

szczypta soli

1 mały banan (mój ze skórką miał 170 g)

3 łyżki oleju roślinnego

  • gorzka czekolada do dekoracji (ta na zdjęciu to moja ulubiona 64% kakao ma dodatkowo kawałki prażonego ziarna kakaowca, 4 zł w Intermarche jakby co)
  • 30 g cukru trzcinowego/trzy łyżki

DSC00117

Przygotowanie:

Przesiej mąki do dużej miski, dodaj sól. Utrzyj w blenderze banana, cukier i olej na puszystą masę

DSC00121

Dodaj powstałą masę do mąk, wymieszaj łyżką

DSC00123przemieszaj łyżką

DSC00124i zagnieć gładkie ciasto

DSC00125Rozwałkuj dosyć cienko ciasto u wykrawaj ciastka

DSC00126Piecz ciacha 12-15 minut najlepiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 C

DSC00130

DSC00132Ja dodatkowo posmarowałam je dla bajeru delikatnie czekoladą

DSC00137a tu ugryzłam 😉

DSC00138No ok, w sumie to 3 zjadłam, ale to dla pewności, że są smaczne- tak, są pyszne, i jak wszystkie kruche najlepiej przechowywać w metalowej puszcze, gwarantuję, że do 7 dni będą równie dobre.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.