KUCHNIA

Bezkarny wegański sernik

DSC02117

Jak już zauważyliście co jakiś czas prezentuję Wam przepisy na bezgluty, tym razem padło na „sernik”, który można jeść bezkarnie, bo nie dość że bezglutenowy to do tego naprawdę niskokaloryczny.

 

Składniki na tortownicę o średnicy max 26 cm

masa „serowa”:

700-800 g batatów/2-3 sztuki (waga ze skórką)

2x 200 g kostki naturalnego tofu

łyżka mąki kukurydzianej

2 banany

łyżka esencji waniliowej (przepis na domową tu)

100 ml syropy z agawy/daktylowego lub złotego domowego syropu (przepis znajdziecie tu)

spód:

200-250 g płatków kukurydzianych

100 ml oleju roślinnego

DSC02099

Przygotowanie:

Bataty pokrój na 5 cm kawałki i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką  w dół. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 20 minut, po czym wyłącz piekarnik i zostaw ziemniaki na drugie tyle w wyłączonym piekarniku.

DSC02100

W międzyczasie przygotuj resztę. W blenderze zmiel płatki kukurydziane z olejem.

DSC02101

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż jej spód zmielonymi płatkami kukurydzianymi.

DSC02103

W tym samym blenderze (tylko nie waż się marnować czasu i wody na jego mycie!)  zblenduj razem: banany, tofu, esencję waniliową i syrop.

DSC02104

Wyjmij bataty z piekarnika i przestudź na tyle, by móc je obrać.

DSC02105

Upieczone bataty obierz ze skórki, zblenduj na gładka masę i połącz z masą „serową”

DSC02106

Na końcu dodaj mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj.

DSC02108
Przełóż ciasto do tortownicy, wygładź wierzch.

DSC02109

Piecz przez 70 minut w temp. 170 C na środkowej półce piekarnika w kąpieli wodnej. Wykorzystałam blachę która standardowo jest w każdym piekarniku, na niej umieściłam tortownice z ciastem i nalałam wody.

DSC02110

DSC02113

 

DSC02114

Smacznego!

DSC02121

ps. zdjęcia robione na tarasie, stąd to słońce na talerzu 🙂

Przygotowanie:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *