Chlebek gruszkowy

Misiek wyszperał ostatnio w markecie gruszki za 1.99 (stworzyłam potwora, jeżeli chodzi o wyszukiwanie okazji), a ja w najnowszym magazynie „Kuchnia” natknęłam się na ciekawy przepis, zrobiłam jego wegańską wersję. Chlebek wyszedł przepyszny, jest wilgotny, ale nie gliniasty, lekki, aromatyczny dzięki dodaniu kardamonu i gałki muszkatołowej. Jeżeli chcielibyście bardziej zbajerować ten półsłodki chlebek,   to sugeruję polanie go karmelem z wegańskiego mleka i brązowego cukru (robiłam taki przygotowując między innymi twixa, tu znajdziecie przepis) , bo polanie go zwykłym lukrem czy czekoladą będzie bluźnierstwem.

Składniki (użyłam tortownicy o średnicy 18 cm, użyjcie max 20, dla większej radzę podwoić składniki):

300 g mąki pszennej (u mnie 80 g była to pełnoziarnista)

120 g daktyli

2 średnie gruszki

100 ml mleka roślinnego (polecam do wypieków sojowe niesłodzone)

100 ml oleju roślinnego lub 80 g miękkiego masła kokosowego

łyżeczka esencji waniliowej (używam własnej produkcji-będzie o tym na blogu za chwilę)

łyżeczka mielonego kardamonu

łyżeczka gałki muszkatołowej

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

a poza tym potrzebne będą:

blender

100 ml gorącej wody

tarka

2 miski (mała i duża)

duża łyżka

trzepaczka

forma do pieczenia wyłożona papierem

Przygotowanie:

Daktyle zalej gorąca wodą i zblenduj na idealnie gładką masę.

W dużej misce wymieszaj suche składniki, czyli: mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia.

W drugiej mniejszej misce wymieszaj mokre składniki, czyli: mleko, olej i papkę daktylową.

Do suchych składników dodaj mokre i wymieszał łyżką.

Na samym końcu dodaj starte gruszki (ja je tylko umyłam i starłam z całymi bebechami poza ogonkiem).

Przełóż ciasto do formy i piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C przez 45 minut.

Smacznego!

becky

View Comments

  • Hej! Zapomniałaś dopisać esencję waniliową podczas mieszania mokrych składników. Pozdrawiam!

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago