KUCHNIA

Ciasto marchewkowo-bananowe

Ciasto standardowo polałam gorzką czekoladą, bo ja bardzo lubię czekoladę 😉

Składniki:

  • 3 marchewki ugotowane i starte na tarce- około 350 g
  • 4 banany
  • 300 g mąki przenej
  • 200 g cukru (użyłam trzcinowego)
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 200 g roztopionego masła kokosowego (około 250 ml płynu, można zastąpić innym olejem)
  • wykopałam jeszcze ze spiżarni kandyzowane skórki cytrusowe

20150419_125744[1]

Banany traktujemy widelcem, albo tłuczkiem do ziemniaków.

20150419_125936[1]

Musi powstać dosyć jednolita masa, która idealnie skleja cisto. Zastąpienie jajek w każdym cieście bananami (1 jajko- jeden mały rozgnieciony banan) powoduje, że ciasto jest wilgotne. Zadaniem jajek w cieście jest tylko i wyłącznie jego zespolenie, wiec śmiało można eksperymentować z przepisami w których jest zalecane użycie całych jajek.

20150419_130152[1]

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy najlepiej mikserem.

20150419_130809_1[1]
Powstanie nam o taka właśnie breja 😉

Wykładamy ciasto do keksówki albo do jakiejkolwiek innej formy. Zrobiłam tez kilka sztuk babeczek. Pieczemy 45-60 minut w temp. max 160 C

20150419_131323[1]

Ciasto wyrasta około 30%. Po upieczeniu radzę je od razu wyjąć, bo ciasto lekko opada.

20150419_140439[1]

Rozeszło się jeszcze ciepłe.

20150419_141953[1]

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *