KUCHNIA

Curry w słodko-kwaśnym sosie z mango

Z moją 10-letnią córką, znaną Wam jako Miśka, uwielbiamy kuchnię indyjską i wszelkie curry, Misiek trochę mniej, ale nie ma wyjścia, bo panuje u nas zasada demokracji 😉 Ostatnio Miśka zapałała miłością do mango, więc na podstawie polecanej już przez mnie książki „Wegańska kuchnia Indyjska” Richy Hingle ugotowałam curry.

 Na zachodzie nazwę curry kojarzy się bardziej z mieszanką przypraw, ale curry to o nazwa potrawy bazującej na gęstym aromatycznym sosie i tylko fantazja może Was ograniczyć.

Akurat to curry polecam jeść z chlebkami naan, oczywiście znjadziecie na moim blogu na nie przepis, ale tym razem upiekłam je na mące owsianej, alby zminimalizować ciężkostrawny dla mnie gluten.

Składniki na 4 porcje serwowane z chlebkami naan lub ryżem:

2 dojrzałe mango

*moje mango były twardawe i mało słodkie dlatego dodałam na sam koniec gotowania łyżkę syropu klonowego,  można tez użyć mango z puszki razem z zalewą

2 czerwone cebule

2 kostki naturalnego tofu *można zastąpić gotowaną ciecierzycą

2-3 liście laurowe (u mnie świeże, mam drzewko w kuchni)

200 ml mleka kokosowego lub roślinnego jogurtu naturanego, a w wersji wegetariańskiej śmietany lub jogurtu greckiego

1 cm świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego

4-5 goździków

łyżeczka nasion kuminiu/mielony też może być

płaska łyżeczka mieszanki garam masala

płaska łyżeczka pieprzu

łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny

łyżeczka soli

2-3 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego

2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytyny

Przygotowanie:

Zbenduj na gładką masę obraną cebulę, mango, imbir (świeży), sok z cytryny/ocet  oraz czosnek. Jeżeli używac świeżych owoców to dodaj pół kubka wody, a jeżeli z puszki to zblenduj cała zawartośc puszki.

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i podsmaż prze zminutę wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli. Następnie dodaj pokrojone w 1 cm kostkę tofu, smaz całość mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut.

Następnie dodaj zbendowaną pulpę z mango oraz mleko kokosowe. Gotuj całość kolejne 5 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.