KUCHNIA

Czekoladowe muffiny z truskawkami w DIY papilotkach

DSC03626

Mój biedny Misiek na bieżąco tylko ogląda moje wypieki, wiec jak już jest w domu to jak dziecko palcem na monitorze pokazuje „to, to i to chce” . Zażyczył sobie czekoladowych muffinek z orzechowym nadzieniem, a że truskawki mam na bieżąco to zmodyfikowałam przepis i zrobiłam jedne i drugie. Oczywiście jak już zabrałam się do pracy, to okazało się że nie mam papilotek do babeczek, no ale potrzeba jest matką wynalazku, i za pomocą papieru do pieczenia, szklanki i sznurka zrobiłam je sama.

Składniki na 6-8 babeczek:

ciasto:

150 g mąki pszennej

200 ml mleka sojowego

1 mały banan

100 g gorzkiej czekolady (70%)

50 g cukru (trzcinowego nierafinowanego)

łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

30 g masła kokosowego lub oleju roślinnego

nadzienie:

6-8 truskawek, im większe tym lepsze

 

Przygotowanie ciasta:

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem masła kokosowego. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodaj cukier, sól i  rozgniecionego banana. Wymieszaj całość z roztopioną czekoladą i mlekiem.

DSC03614(1)

Wykonanie papilotek: potnij papier do pieczenia w kwadraty, aby nie marnować papieru to z jednej szerokości wycięłam 2 kwadraty, a odmierzałam sobie zaginając jeden róg, no wiecie o co chodzi ;-),

kwadrat1

Papier uformowałam na szklance odwróconej do góry dnem, przytrzymałam sobie gumką, zawiązałam sznurek i voila.

DSC03618

Do każdej papilotki na spód nałóż 2 łyżki ciasta, w sam środek wciśnij truskawkę „dupką” do dołu” .Całość powinna zajmować 2/3 foremki.

DSC03616(1)

Piecz w temp. 180 C prze 20-25 minut (środkowa półka piekarnika, termoobieg).

DSC03621

DSC03625

DSC03629(1)

Smacznego!

DSC03630

ps. Zaskakujące jest to, że truskawka trzyma formę, a dopiero po ugryzieniu zamienia się z dżem 🙂

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.