KUCHNIA

Drożdżowe buły nadziane pesto

 

główneeee

Uwielbiam pieczywo, ale to już wiecie. Postanowiłam spożytkować pesto z rukoli w sposób najbliższy memu sercu, czy raczej podniebieniu, mianowicie w formie drożdżowych bułek, które uwaga: na trzeci dzień są równie miękkie i puszyste co w dniu pieczenia. Smakują same jak i w postaci kanapki z pomidorkiem.

 

Składniki na 8 sztuk:

450 g mąki pszennej

50 g otrębów

300 ml mleka sojowego niesłodzonego

łyżeczka soli

opakowanie 7-8 g suchych drożdży lub 50 g świeżych

2 łyżki cukru

50 ml oliwy z oliwek z czego 1 łyżka truflowej (jeśli macie)

pesto około 150 g (przepis na pesto z rukoli znajdziecie tu, zużyłam połowę)

słonecznik do posypania bułek

 

Przygotowanie:

z podanych składników zagnieć standardowe ciasto drożdżowe (krok po kroku znajdziecie instrukcję na przykład tu) i pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 h (musi podwoić swoją objętość).  Wyrośnięte ciasto odgazuj poprzez szybkie wyrobienie, a następnie rozwałkuj na duży prostokąt, tak aby ciasto było grubości około 0,5 cm. Posmaruj ciasto pesto i zwiń w rulon. Podziel na 8 równych części a każdą z nich zgnieć w środku trzonkiem od drewnianej  łyżki , a w powstałym zagłębieniu umieść nasiona słonecznika.

DSC03193

Tak przygotowanie pozostaw do ponownego wyrośnięcia na minimum pół godziny, po czym piecz przez 25-30 minut w temp. 180-190 C na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu! to ważne, dzięki temu ciasto nie wysycha).

zbliżenie bułki

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.