Categories: KUCHNIA

Fasolnik, czyli idealny czekoladowy wegański sernik.

Tym ciastem wynagrodziłam sobie męki związane z chorobą, nie mając w ogóle  apetytu musiałam dopieścić swoje podniebienie, i muszę przyznać ,że to ciasto jest idealnym zamiennikiem sernika. Nie żadne tam tofu, ziemniaki i inne wynalazki, tyko „Piękny Jaś” . Ciasto jest  kremowe, lekkie, rozpływające się ustach. Moi domownicy byli święcie przekonani, że przeszłam na ciemna stronę mocy i zrobiłam prawdziwy sernik z sera cyt. no,  nareszcie przestałaś się wygłupiać. Jakież było ich zdziwienie, gdy wciągnęli swój przydział i zostali poinformowani, że właśnie zjedli białą fasolę z daktylami (teraz powinniście oczyma wyobraźni zobaczyć mój uśmiech satysfakcji,  gdy im to mówiłam, i te szczęki które im w tym momencie opadły).

Składniki na 10 porcji (tortownica 26 cm):

500 g suchej fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej do miękkości

300 g daktyli namoczonych w 300 ml gorącej wody

300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (około 250 g) * można zastąpić mlekiem kokosowym z puszki

200 g wiórków kokosowym (wykorzystałam wiórki po „dojeniu” z nich mleka)

100 g masła kokosowego lub innego oleju roślinnego

łyżka esencji waniliowej

50 g karobu lub kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

wartość odżywcza na 100 g/% udział skł. odżywczych/porcja 150 g

kcal: 350 kcal/525

białko: 20 g/ 20 %/30 g

węglowodany: 37 g/ 37%/51 g

tłuszcz: 17 g / 17 %/25,5 g

a ponadto:
błonnik: 14,5 g /10 %/ 21,75 g

potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminy A, C, E, betakaroten,

Przygotowanie:

Banalnie proste, wszystko należy ze sobą zblendować. Ale zacznij od zblendowania fasoli z jogurtem.

Dodaj masło kokosowe i karob.

Zblenduj na gładką masę daktyle razem z wodą w której się moczyły i dodaj co całości.

Na samym końcu dorzuć wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, możesz również zblendować całość razem lub przemieszać dużą łyżką.

Przełóż całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia, i piecz w temp. 180 C minimum 60 minut, sprawdź patyczkiem, ciasto nie będzie idealnie suche ale nie może też być lejące.

Dokładnie wystudź ciasto zanim zaczniesz jeść, a potem przechowuj w lodówce.

Piekłam wieczorem, stąd ta różnica kolorów,  i tak, tak zjadłam na śniadanie 😉

 

 

Smacznego!

 

becky

View Comments

  • Do tego nie dodawać cukru? Czy daktyle tutaj robią jako składnik slodzacy? Ciacho jest słodkie po upieczeniu?

    • Funkcję słodzącą ma tu karob i daktyle, dla mnie był wystarczająco słodki, ale oczywiście można dodać cukier, wg mnie maksymalnie 100 g brązowego cukru.

    • Ciasto jest pyszne i absolutnie słodkie, naprawdę szkoda je słodzić cukrem! :)

      • Dokładnie tak! Ja się od niego uzależniłam i właśnie pracuję nad jego wariacją :-)

  • Masło kokosowe to to samo co olej kokosowy?
    Czy można użyć domowego masła kokosowego - znalazłam przepis, w którym trzeba po prostu zblendować wiórki?

  • Nie udało mi się zblendować na idealnie gładką masę, zajechałabym swój tani blender. No ale to nic, kawałków fasoli niewiele, masa pyszna. Przeliczyłam sobie w internetach, że skoro przepis na tortownicę 26 cm, to na moją blachę 20 x 26 cm wychodzi 0,97 porcji. Czyli różnica niewielka, zrobiłam dokładnie wg proporcji w przepisie. Ale jak ja to zrobiłam, że wyszły mi dwie takie blaszki tego nie wiem :D :D :D

    • Nic, tylko się cieszyć z tego cudownego rozmnożenia ;-), mam nadzieję, że blender był wart zajechania!

  • Witam ;)
    Mam kilka pytań:
    Mogę użyć wiórków kokosowych z paczki?
    Może być olej rzepakowy?
    Zamiast jogurtu mleczko kokosowe z puszki w jakiej ilości? 300 ml?
    I ostatnie: chcę upiec ciasto, które zasmakuje niewegańskiej rodzince. Te się nada, czy poleca Pani jakieś inne? ;)

    Pozdrawiam

    • Tak, ale pamiętaj, że 500 g to waga suchej fasoli przed gotowaniem, więc po ugotowaniu miała ona masę około 800 g.

    • Tak, ale pamiętaj, że 500 g to waga suchej fasoli przed gotowaniem, więc po ugotowaniu miała ona masę około 800 g.

  • Czy przechowywe ciasto traci walory smakowe i wizualne? Jeśli zrobię w piątek, to na niedzielę będzie super i piękne? ;)

    • Z mojego doświadczenia fasolnik przechowywany w lodówce nic nie traci przez tydzień, jedynie co mogę podpowiedzieć, to przed podaniem wyjąć go \z lodówki na pół do godziny wcześniej.

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

3 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago