Categories: KUCHNIA

Karmelowo-kokosowy fasolnik czyli najlepszy na świecie wegański sernik

 

Dzisiejszy przepis jest modyfikacją poprzedniego fasolnika, tym razem zależało mi na tym, aby jak najbardziej wyglądał na sernik, nie tylko smakował i udało się, w dodatku bez dodatku czystego tłuszczu. Piekłam ten „sernik” dwa razy, w  pierwszej wersji posłodziłam stewią zamiast i wyszło ok, ale przyznaję szczerze, cukier to cukier i mi o wiele bardziej smakował w tej drugiej wersji, jednakże wybór pozostawiam Wam.  Jest to przepis idealny na zbliżające się święta wielkanocne. Całość polałam karmelem, który jest niczym innym jak zredukowanym mlekiem i cóż tu dużo mówić, jest rewelacyjny.

Składniki na formę o średnicy 26 cm:

400 g ugotowanej do miękkości fasoli „Piękny Jaś” (waga przed ugotowaniem)

puszka 400 ml mleka kokosowego

200 g wiórków kokosowych (u mnie były po „dojeniu”)

40 g stewi w proszku lub 250-300 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

na karmel: litr mleka sojowego słodzonego (najlepsze będzie to z Biedronki, bo samo w sobie ma dużo cukru)

 

Zblenduj fasolę z całą zawartością puszki mleka kokosowego i ze stewią/cukrem.

Dodaj wiórki kokosowe, zblenduj całość razem lub wymieszaj, na samym końcu dodaj proszek do pieczenia.

Całość jest kremowa i puszysta, możesz sprawdzić jak smakuje na „surowo”, dla mnie jest idealnie słodka, ale to kwestia gustu.

Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg) przez 60-80 minut.

Przestudź ciasto i przechowuj w lodówce.

Smaku dopełni karmel. Do dużej dosyć głębokiej patelni (lub do garnka) wlej całe mleko i podrzewaj na małym ogniu mieszając co jakiś czas.

Po około 30 minutach (do godziny) będziesz mieć karmel.

 

Polej całe ciasto, jeżeli było schłodzone w lodówce karmel od razu zastygnie.

Smacznego!

becky

View Comments

  • Czy jest jakiś sposób na ukręcenie dobrej polewy bez mleka sojowego? Z mlekiem ryżowym np.? Kokosowym..
    Pozdrawiam

    • Jasne, można kombinować z innymi mlekami roślinnymi, tylko wtedy pewnie trzeba będzie dosłodzić.

  • Pyszne ciasto , tylko mi się kruszyło ,ale to pewnie dlatego ,ze pani użyła wilgotnych wiórek a moje były prosto z paczki i wtedy te 200g ciut za dużo jest

    • To kruszenie na 100% było wynikiem tych suchych wiórków, ale najważniejsze, że smakowało :-)

      • Będę to ciasto robić i to nieraz i z paczki będę dawać 150 g , chyba ,że będę miała tak jak Pani takie po produkcji mleka wtedy dam 200g wilgotnych, a ciasto było przebojem na imieninach Mamy :)

  • Jakiej średnicy jest tortownica? I czy mleko kokosowe ma być schłodzone z lodówki? Bo na zdjęciu wygląda, jakby było stałe. Czy wówczas dodawać też wodę z puszki czy tylko śmietankę?

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago