Dzisiejszy przepis jest modyfikacją poprzedniego fasolnika, tym razem zależało mi na tym, aby jak najbardziej wyglądał na sernik, nie tylko smakował i udało się, w dodatku bez dodatku czystego tłuszczu. Piekłam ten „sernik” dwa razy, w pierwszej wersji posłodziłam stewią zamiast i wyszło ok, ale przyznaję szczerze, cukier to cukier i mi o wiele bardziej smakował w tej drugiej wersji, jednakże wybór pozostawiam Wam. Jest to przepis idealny na zbliżające się święta wielkanocne. Całość polałam karmelem, który jest niczym innym jak zredukowanym mlekiem i cóż tu dużo mówić, jest rewelacyjny.
Składniki na formę o średnicy 26 cm:
400 g ugotowanej do miękkości fasoli „Piękny Jaś” (waga przed ugotowaniem)
puszka 400 ml mleka kokosowego
200 g wiórków kokosowych (u mnie były po „dojeniu”)
40 g stewi w proszku lub 250-300 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na karmel: litr mleka sojowego słodzonego (najlepsze będzie to z Biedronki, bo samo w sobie ma dużo cukru)
Zblenduj fasolę z całą zawartością puszki mleka kokosowego i ze stewią/cukrem.
Dodaj wiórki kokosowe, zblenduj całość razem lub wymieszaj, na samym końcu dodaj proszek do pieczenia.
Całość jest kremowa i puszysta, możesz sprawdzić jak smakuje na „surowo”, dla mnie jest idealnie słodka, ale to kwestia gustu.
Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg) przez 60-80 minut.
Przestudź ciasto i przechowuj w lodówce.
Smaku dopełni karmel. Do dużej dosyć głębokiej patelni (lub do garnka) wlej całe mleko i podrzewaj na małym ogniu mieszając co jakiś czas.
Po około 30 minutach (do godziny) będziesz mieć karmel.
Polej całe ciasto, jeżeli było schłodzone w lodówce karmel od razu zastygnie.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Czy jest jakiś sposób na ukręcenie dobrej polewy bez mleka sojowego? Z mlekiem ryżowym np.? Kokosowym..
Pozdrawiam
Jasne, można kombinować z innymi mlekami roślinnymi, tylko wtedy pewnie trzeba będzie dosłodzić.
Pyszne ciasto , tylko mi się kruszyło ,ale to pewnie dlatego ,ze pani użyła wilgotnych wiórek a moje były prosto z paczki i wtedy te 200g ciut za dużo jest
To kruszenie na 100% było wynikiem tych suchych wiórków, ale najważniejsze, że smakowało :-)
Będę to ciasto robić i to nieraz i z paczki będę dawać 150 g , chyba ,że będę miała tak jak Pani takie po produkcji mleka wtedy dam 200g wilgotnych, a ciasto było przebojem na imieninach Mamy :)
Bardzo mi miło, proszę pozdrowić Mamę ode mnie :-)
Jakiej średnicy jest tortownica? I czy mleko kokosowe ma być schłodzone z lodówki? Bo na zdjęciu wygląda, jakby było stałe. Czy wówczas dodawać też wodę z puszki czy tylko śmietankę?
A więc tortownica o średnicy 26 cm i całą zawartość puszki mleka kokosowego.