KUCHNIA

Zupa krem z pieczonego kalafiora z nutą trufli

20150720_210246[1]To fioletowe piękności to kalafior, który własnoręcznie wysiałam na parapecie, pielęgnowałam  przez kilka tygodni, po czym wysadziłam do gruntu będąc pewną, że ślimaki zeżrą, a tu takie cudo wyrosło #dumna jak cholera.

20150720_194042[1]

Składniki:

kalafior

por

główka czosnku

2 marchewki/4 małe

50 ml oliwy truflowej (można użyć zwykłej, lub nawet zwykłego oleju roślinnego, ale truflowa da niepowtarzalny aromat)

przyprawy: łyżeczka tymianku, lubczyku, soli

20150720_194037[1]

Przygotowanie:

kalafior podzielić na małe różyczki, czosnek obrać, wrzucić razem do miski, wymieszać z oliwą i solą po czy upiec w temp. 180 C około 40 minut.

20150720_195634[1]Marchewkę i pora obrać, pokroić w talarki, wrzucić do garnka i podsmażyć przez 3 minuty cały czas mieszając na łyżce oliwy dodając tymianek i lubczyk, po czym zalać 1-1,5 wody i gotować aż warzywa zmiękną.

20150720_195807[1]Kalafior od czasu do czasu przemieszać a gdy będzie gotowy dodać do wywaru, gotować jeszcze 10 minut po czym zblendować na gładką masę.

 

20150720_210311[1]Jeść samą, z pieczywem, wyśmienicie pasuje do tej zupy makaron ryżowy!

Smacznego!

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *