KUCHNIA

Quiche/kisz z brukselką i całą „resztą”

 

DSC01548

 

 

Dziś pokażę Wam, dlaczego rzadko pokazuję coś poza słodkimi wypiekami. Otóż, moi domownicy nigdy nie wiedzą co będzie na obiad, zawsze mam pochowane resztki, a to ryżu, a to ugotowałam za dużo marchewki, został jakiś sos, krem itd.

Składniki:

Przygotowany spód to quiche (przepis tu)

300 g ugotowanej brukselki (teoretycznie, bo Misiek wyżarł)

ugotowana 1- 2 marchewki (gotowałam, przygotowując zupę)

100 g kremu marchewkowego (użyłam do faszerowania rurek, przepis tu, ale można pominąć w tym przepisie)

300-350 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (mam zawsze w lodówce, przepis tu)

50 g mąki z ciecierzycy (około 2 czubatych łyżek)

100-150 g kapusty włoskiej lub innej (to jest to, co wydłubałam robiąc kapustę faszerowaną, przepis tu)

DSC01533

Przygotowanie:

Wymieszaj jogurt z mąką, przyprawami i krem marchewkowym (jeżeli masz coś takiego).

DSC01534

 

DSC01535

Posmaruj ciasto połową sosu, ułóż warzywa. Przykryj całość resztą sosu wyrównując powierzchnię łyżką.

DSC01539

Przykryj całość resztą sosu wyrównując powierzchnię łyżką.

DSC01540

Piecz całość 30 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C.

DSC01541

ps. Ja przeważnie robię to danie dzień wcześniej, bo według mnie na drugi dzień jest smaczniejsze.

DSC01547

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.