KUCHNIA

Skubaniec drożdżowy

DSC01054

Nie lubię herbaty, serio, jedynie zimną jestem w stanie ją przełknąć. Ale trzeba ją czymś zagryźć, wiadomo, a wg mnie idealnie do tego nadają się ciasta drożdżowe. To dzisiejsze jest półsłodkie, a nawet mniej i podkręcone cynamonem oraz gałką muszkatołową. Trzeba na nie uważać, bo można się zapomnieć w odrywaniu tych kuleczek.

Składnik na tortownicę 22 cm:

500 g mąki pszennej typ 500 (u mnie  tego 100 g pełnoziarnistej)

80 g mleka wegańskiego w proszku (4 czubate łyżki)

łyżka cukru

łyżeczka soli

20 g świeżych drożdży lub opakowanie (7g) suszonych

300 ml ciepłej wody

50 ml oleju roślinnego

posypka:

50 g cukru

łyżka cynamonu

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • opcjonalnie można dodać pół łyżeczki suszonego imbiru, kardamonu
  • Mleko w proszku można zastąpić płynnym mlekiem sojowym, ale wtedy dodać dodatkowo 2-3 łyżki cukruDSC01018

Przygotowanie:

Przypominam, że świeże drożdże muszą mieć temperaturę pokojową (wyjmij je z lodówki na co najmniej pół godziny przed rozpoczęciem pracy). Rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i rozpuść je w 50 ml ciepłej wody (lub mleka). Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut aż się obudzą.

DSC01020

Przesiej mąkę do dużej miski i dodaj do niej olej.

DSC01021

Mąkę wraz z olejem rozetrzyj w palcach, tak aby powstało coś na kształt kruszonki (po prostu dobrze to połącz, ok?).

DSC01025

Dodaj do mąki z olejem mleko w proszku i sól. Dobrze wymieszaj.

DSC01027

Dołóż do mącznej mieszani obudzone drożdże i stopniowo dodawaj ciepłą wodę. Pomagaj sobie na początku łyżką (do drożdżowych zawsze używam drewnianej, bo zimna łyżka czasami może zaszkodzić drożdżom, tak sobie ubzdurałam), po co się od razu babrać.

DSC01028

Nie ma to co, trzeba łapki ubrudzić i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby możesz delikatnie podsypać mąką. Zawsze zagniatam bezpośrednio w misce- mniejszy bajzel w kuchni.

DSC01029

Przykryj ciasto czystą szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę, aż podwoi swoją objętość. Nie będę ściemniać, moje tak wyrosło po prawie 2 godzinach- zimno jest.

DSC01030

Wyrośnięte ciasto zagnieć chwilkę aby je odgazować i podziel je sobie tak pół na pół, i na pół i na pół… by łatwiej było Ci uformować w miarę równe i zgrabne kulki, wielkości orzecha włoskiego. Nakulałam ich około 50, ale to już zależy od Ciebie. Formę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż w nim kulki w odstępach powiedzmy połowy ich wielkości, a na nie kolejne. U mnie były to dwie warstwy kulek.

DSC01032

Całość posyp mieszanka cukru i przypraw. W sumie, na upartego możesz obtoczyć każdą kulkę w tej mieszance i dopiero wtedy układać w formie, ale proszę Cię, serio Ci się chce,  jeżeli tak to chapeau bas ?

DSC01033

DSC01034

Piecz 30 minut w temp. 180-190 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu!

DSC01051

DSC01050

Smacznego!

DSC01052

DSC01057

Światło dzienne, rzeczywisty kolor 🙂

DSC01067

DSC01065

DSC01064

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *