KUCHNIA

Wegański sernik królewski

To ciasto pełniło funkcję urodzinowego ciasta dla Miśka. Jest to bezapelacyjnie najbardziej mój udany wegański sernik (wiem, za każdym razem, tak mówię), nie dość, że wygląda bardzo elegancko to smak jest genialny, i co ważne z każdym dniem był coraz lepszy (jedliśmy go 4 dni, bo jak się możecie domyślić, to nie był jedyny mój wypiek dla Miśka).  Połączenie kruchego czekoladowego ciasta, z kremową waniliową masą serową, przybraną lekko kwaskowatymi wytrawnymi wiśniami w likierze, zwieńczone czekoladową kruszonką- to musiało się udać 🙂

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

Kruche czekoladowe ciasto:

200 g pszennej mąki

2 czubate łyżki kakao

150 g oleju kokosowego (najlepiej rafinowany, czyli ten bez zapachu kokosa)

szczypta soli

około 80 g cukru pudru lub bardzo drobnego cukru

plaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa „serowa”

500 g suchej białej fasoli „Piękny Jaś” ugotować do miękkości, po ugotowania waga około 1,1 kg (można zastąpić fasolą z puszki)

200 ml dowolnego mleka roślinnego (u mnie było to rzadkie kokosowe z puszki, to z biedry)

250 g cukru pudru (może być każdy inny, mi zależało na jak najjaśniejszym kolorze masy, dlatego nie użyłam standardowo trzcinowego)

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (40-50 g)

opakowanie cukru wanilinowego

*opcjonalnie, ale szczerze polecam 300-400 g wydrylowanych wiśni z likieru, moje są domowej roboty, a wcześniej z własnego ogródka), będą się też nadawały  wiśnie z kompotu)

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.

Do suchych składników dodać olej kokosowy (w temperaturze pokojowej, żeby nie był płynny) i wyrabiać między palcami, do momentu

aż ciasto zacznie przypominać gliniastą kruszonkę.

Połową ciasta wylepić dno formy do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w temp. 180 przez około 15 minut.

Wszystkie składniki na masę serową zblendować na idealnie, powtarzam idealnie gładką masę.

powtarzam idealnie gładką masę.

Masę serową przełożyć na podpieczony spód ciasta.

Na wierzchu ułożyć wiśnie, i przykryć resztą ciasta równomiernie je rozkruszając na wierzchu.

W międzyczasie zaangażować solenizanta do sprzątania kuchni 🙂

A sernik wstawić do nagrzanego do 170-180 C piekarnika na środkową półkę i piec prze 60-70 minut.

Po upieczeniu wystudzić sernik i dopiero potem się delektować,

 

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

9 komentarzy

  • Ervisha

    Sernik królewski to chyba taki z bakaliami? 😛
    Jakby nie było u mnie ten sernik to zawsze był z kruchym kakaowym ciastem (oczywiście z twarogiem). Kiedy 2-3 lata temu zrobiłam go z dodatkiem wiśni (bez likieru) zrobił furorę xD Jestem ciekawa, czy domownicy nabrali by się na wersję z fasoli 😉

    • becky

      Ja znam „Sernik królewski” w takiej wersji, ilu kucharzy/cukierników/książek kucharskich tyle wersji. Moi domownicy od 3 lat jedzą wegańskie ciasta, już nawet nie pytają z czego to jest. A pozostali niewege domownicy i tak nie wierzą, że to z fasoli można taki sernik zrobić 😉

  • Ewcia3666

    Suuuper! Wyszedl nawet mi! Za pierwszym razem ?? Smakuje obłędnie, nie czuć fasoli i nikt się nie kapnął, z czego to ;-)))))

  • Magdalena

    Dziękuję za przepis! Już po raz kolejny zrobiłam, z małą modyfikacją, zamiast mąki pszennej mieszanka ryżowej i owsianej, do masy budyń śmietankowy. Smakuje równie dobrze z wiśniami jak i z konfiturą z aroni. Wyszedł fantastczny, pozdrawiam! 🙂

Skomentuj becky Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *