KUCHNIA

Aksamitna zupa brukselkowa z kruchą rurką nadzianą kremem marchewkowym

DSC01454

Tym razem rurki w wersji wytrawnej, jako „zagrycha” do zupy, której głównym składnikiem jest brukselka, niby nic, a musiałam Miśka odganiać od garnka, bo zanim podałam na obiad (zrobiłam zdjęcia) połowę już wyżarł.

Składniki na 4 porcje:

Rurki z kremem marchewkowym

8 kruchych rurek (przepis tu)

3 ugotowane marchewki

100 g ugotowanego ryżu (waga ryżu przed ugotowaniem)

łyżeczka pieprzu ziołowego

Zupa:

pół kilograma brukselki

2 średnie marchewki

2 ziemniaki

4 „kostki miłości” do zupy lub: po pół łyżeczki lubczyku, pieprzu, czosnku suszonego

łyżeczka soli

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta kurkumy (dla podkręcenia zielonego koloru zupy)

 

DSC01442

Przygotowanie:

Odetnij ogonki brukselek i pokrój na ćwiartki, ziemniaki i jedną marchewkę i drobną kostkę, a drugą marchewkę w plasterki. Ugotuj ryż na miękko.

DSC01443

Na dnie dużego garnka rozgrzej dwie łyżki oleju i wrzuć wszystkie warzywa, po za marchewką w plasterkach. Duś przez 3minuty cały czas mieszając.

DSC01444

Dodaj około 1,5 litra wody i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie, dodaj marchewkę w plasterkach, przykryj garnek i gotuj całość około 10 minut. Podczas gotowania się zupy, masz akurat czas na przygotowanie kremu, czyli zblenndowania wszystkiego razem, uwierz mi, sam/a będziesz zaskoczony/a jakie to pyszne.

DSC01445

Wyłów z zupy kilka brukselek i plasterki marchewki do dekoracji, a resztę zblenduj.

DSC01455

Smacznego!

DSC01461

ps.  Jeżeli został Ci krem do schowaj do pojemnika, za „chwilę” podam swój patent na wykorzystanie resztek.

DSC01464

DSC01460

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.