KUCHNIA

Aksamitna zupa brukselkowa z kruchą rurką nadzianą kremem marchewkowym

DSC01454

Tym razem rurki w wersji wytrawnej, jako „zagrycha” do zupy, której głównym składnikiem jest brukselka, niby nic, a musiałam Miśka odganiać od garnka, bo zanim podałam na obiad (zrobiłam zdjęcia) połowę już wyżarł.

Składniki na 4 porcje:

Rurki z kremem marchewkowym

8 kruchych rurek (przepis tu)

3 ugotowane marchewki

100 g ugotowanego ryżu (waga ryżu przed ugotowaniem)

łyżeczka pieprzu ziołowego

Zupa:

pół kilograma brukselki

2 średnie marchewki

2 ziemniaki

4 „kostki miłości” do zupy lub: po pół łyżeczki lubczyku, pieprzu, czosnku suszonego

łyżeczka soli

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta kurkumy (dla podkręcenia zielonego koloru zupy)

 

DSC01442

Przygotowanie:

Odetnij ogonki brukselek i pokrój na ćwiartki, ziemniaki i jedną marchewkę i drobną kostkę, a drugą marchewkę w plasterki. Ugotuj ryż na miękko.

DSC01443

Na dnie dużego garnka rozgrzej dwie łyżki oleju i wrzuć wszystkie warzywa, po za marchewką w plasterkach. Duś przez 3minuty cały czas mieszając.

DSC01444

Dodaj około 1,5 litra wody i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie, dodaj marchewkę w plasterkach, przykryj garnek i gotuj całość około 10 minut. Podczas gotowania się zupy, masz akurat czas na przygotowanie kremu, czyli zblenndowania wszystkiego razem, uwierz mi, sam/a będziesz zaskoczony/a jakie to pyszne.

DSC01445

Wyłów z zupy kilka brukselek i plasterki marchewki do dekoracji, a resztę zblenduj.

DSC01455

Smacznego!

DSC01461

ps.  Jeżeli został Ci krem do schowaj do pojemnika, za „chwilę” podam swój patent na wykorzystanie resztek.

DSC01464

DSC01460

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *