KUCHNIA

Bezglutenowe miętowe ciastka z czekoladą

 

DSC01368

Inspiracją do tych kruchych ciastek znów był przepis Marty Stewart. Nie są piękne, a wierzcie mi ich smak rekompensuje brzydotę.  Wytrzymają przechowywane w pudełku ponad tydzień.

Składniki:

200 g mąki kukurydzianej

150 g mąki ryżowej

50 g mąki jaglanej

  • możesz śmiało zmienić proporcje mąki, ważne aby było jej w sumie 400 g

4 torebki herbaty miętowej

1 banan

tabliczka gorzkiej czekolady

 150 ml oleju roślinnego

pół łyżeczki soli

100 g brązowego cukru

DSC01340

Przygotowanie:

Zblenduj razem cukier, herbatę, olei i banana.

DSC01342

Dodaj powstałą masę do mąk i zagnieć ciasto, a pod sam koniec zagniatania dodaj posiekaną czekoladę. Robiłam je na dwa sposoby. W pierwszym: uformowałam wałki, pocięłam od razu na plasterki, ułożyłam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, przykryłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez pół godziny.

DSC01346

Drugi sposób, to schłodzenie wałków ciasta zawiniętych w folię, po czym formowanie ich bezpośrednio przed pieczeniem. Nie będę kłamać, cisto jest kruche, i ciężko się z nim pracuje. Ten pierwszy sposób jest łatwiejszy.

DSC01359

Piecz ciastka na środkowej półce piekarnika w temp. przez 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika mogą być jeszcze miękkie, ale po wystygnięciu twardnieją, a trzymane w pojemniku, najlepiej w puszcze kruszeją.

DSC01362

Smacznego!

DSC01368

DSC01365

Ps. Herbatę miętową można zastąpić earl grey’em i dodać kandyzowane skórki pomarańczowe. Robiłam, są równie pyszne co brzydkie.

DSC01337

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.