KUCHNIA

Kokosowo bazyliowa zupa z cukinią

DSC02531

Ufff, udało mi się zużyć cały zapas cukinii. Ostatnia moja propozycja, przynajmniej do następnych zakupów to zupa, zrobiłam ją w wersji kremu, ale spokojnie można pominąć blendowanie i rozkoszować się farfoclami w zupie, co kto lubi.  Dodatkiem do zupy były „sajgonki” z ryżu, który został po ostatnim obiedzie. Zupa jest lekka i odświeżająca, idealna na zbliżające się ciepłe dni, bo wyśmienicie smakuje też na zimno.

Składniki na 4 porcje:

2 średnie cukinie

2-3 gałązki selera naciowego

pęczek bazylii

łyżeczka soli

puszka mleka kokosowego (wiem, wiem nie ma na zdjęciu)

na „sajgonki”

papier ryżowy

ugotowany ryż

kukurydza

DSC02524

Przygotowanie:

Zetrzyj cukinię i seler na tarce i podduś razem przez kilka minut w garnku, ale pilnuj by nie zaczęło się przyrumieniać.

DSC02525

Dodaj sól, mleko kokosowe, posiekaną bazylię oraz wodę 0,5- 1 litra, w zależności od tego, jak gęstą zupę chcesz mieć. Ryż, który użyłam do sajgonek był ugotowany jak do risotto, zawsze tak gotuję, czyli był już doprawiony solą i suszonym czosnkiem, dodałam tylko kukurydzę- około 100 g, pozawijałam w namoczony papier ryżowy i podsmażyłam.  Nie miałam jakoś dnia do zawijania, więc cześć farszu ryżowego dodatkowo umieściłam po prostu w miseczkach i nalałam ciepłej zupy.

DSC02526

Zagotuj i zupa gotowa!

DSC02527

 

DSC02528

Smacznego!

DSC02532

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.