KUCHNIA

Korzenne ciasto z selerem i jabłkami

20151010_171550[1]

Piekłam różne ciasta: z marchewki, buraków, fasoli (akurat to było glutem straszliwym, nigdy więcej przepisów z blogów;-), a tym razem osiągnęłam mistrzostwo (nie, nie jestem skromna) mianowicie z selerem. Moja rodzinka bawiła się w konkurs: poznaj Stachu po zapachu, padało że kasza w tym jest, ryż, itd. ale nikt a nikt nie zgadł że seler, który dał o dziwo bardzo orzechowego posmaku, dodane jabłka nadały wilgotności a wegański karmel z ryżowego nadał mu szlachetności- słowem cudo!

Składniki:

200 g mąki pszennej białej

200 g maki pszennej razowej

150 g brązowego cuku

100 g namoczonych rodzynek

250 g startego na grubych oczkach selera (2 średnie selery)

2 średniej wielkości jabłka starte na tarce o grubych oczkach

200-250 ml oleju roślinnego

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

łyżeczka cynamonu

łyżeczka goździków (w proszku, ja zmiażdżyłam swoje w moździerzu)

1 dojrzały banan zblendowany na papkę

20151010_154857[1]Przygotowanie:

Wielkiej filozofii tu nie ma: połączyć wszystkie składniki, można mikserem, łyżką albo dłonią, w razie potrzeby dodać troszkę więcej oleju, stąd ta rezerwa 50 ml. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.

20151010_155714[1]

Piec w temp. 180 C około godziny,

20151010_165911[1]Samo w sobie jest pyszne, przysięgam, ale ja dla podkręcenie jeszcze bardziej smaku polałam skarmelizowanym mlekiem ryżowym i posypałam orzechami włoskimi.

tu znajdziecie przepis jak zrobić karmel

20151010_171323[1]20151010_171338[1]20151010_171601[1]20151010_171550[1]20151010_171621[1]Smacznego!

6 komentarzy

Skomentuj werty Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *