KUCHNIA

Potrawka z kaszy i pieczonej dyni z ananasem

DSC02486

Moje zapasy dyni ograniczyły się do kilku słoików puree i żelaznego zapasu mrożonej, więc zostałam zmuszona do kupienia świeżej. Wstyd się przyznać, ale po raz pierwszy jadłam dynię piżmową, a to dlatego moje dynie urosły średnio 25 kg . Proponuję przygotowanie banalnie prostej potrawki ale za to niezwykle aromatycznej, składniki są tak dobrane, że nie potrzebują nadmiaru przypraw, ot tak dla delikatnego podkręcenia ciut gałki muszkatołowej i rozmarynu. Idealnie jest podać to danie  z kaszą gryczaną. Wybornie smakuje na drugi dzień na zimno, jako lunch w pracy- sprawdziłam!

ps. Test na dziecku przeszło pozytywnie, bo słodkawe, no to wiadomo 😉

Składniki na 4 porcje:

1 dynia piżmowa

1 dojrzały ananas

2 marchewki

łyżeczka soli

łyżeczka gałki muszkatołowej

łyżeczka suszonego rozmarynu

2 łyżki oliwy

DSC02474

Przygotowanie:

Warzywa pokrój w równej wielkości kawałki (około 1-2 cm) i wymieszaj w dużej misce z przyprawami, skrop oliwą.

DSC02475

Rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 40-50 minut w temp. 180-200 C, i co 15 minut przemieszaj, tak aby wszystko dokładnie się upiekło. W między czasie ugotuj kaszę.

DSC02478

DSC02482

Smacznego!

DSC02483

ps. Amatorom świeżej  kolendry (ja się do nich na razie nie zaliczam) podpowiem, że idealnie dopełni to danie.

DSC02484

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *