KUCHNIA

Wegański jabłecznik serowy lub sernik jabłkowy/jak kto woli,

20151003_123828[1]Uwielbiam serniki, ale to już wiecie, a że październik zapowiedziałam jako miesiąc jabłeczników, no to tadammm: jabłecznik serowy lub sernik jabłkowy jak kto woli, ważne że smaczne;-)

Składniki:

20151002_161932[1]600 g wegańskiego serka (przepis znajdziecie tu) można też zamienić na tofu naturalne

500 g jabłek (waga ze skórką i gniazdami nasiennymi)

150 g mąki (użyłam 60 g pszennej pełnoziarnistej i 90 g białej pszennej)

2 duże banany

120 g cukru

łyżka cynamonu

sok z 1 cytryny

100 ml oleju roślinnego

3 łyżki mąki ziemniaczanej (ja użyłam mąki z tapioki)

Przygotowanie:

Banany zblendować na gładką masę. Zagnieść ciasto z mąki, 2 łyżek cukru, oleju i 2-3 łyżek zblendowanego banana.

20151002_162329[1]Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

20151002_162621[1]W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce na średnich oczkach i wymieszać z sokiem z cytryny. W dużej misce połączyć: serek, resztę masy bananowej, cukru, mąkę z tapioki/ziemniaczaną i jabłka.

20151002_163929[1]Schłodzonym ciastem wylepić formę do pieczenia wysmarowana olejem i podpiec około 20 minut w temp. 180 C.

20151002_165350[1]Po upieczeniu i wystudzeniu spodu do ciasta wypełnić je masą serową

20151002_173652[1]

i piec około 1 godziny w temp. 180 C. Sernik może trochę urosnąć, ale nie przejmujcie się , na 100 % opadnie i tak ma być. Najlepszy jest na drugi dzień i trzymany w lodówce, ale to nie jest aż tak potrzebne, wystarczy że przestygnie.

20151003_123859[1]

20151003_123835[1]

Smacznego!

9 komentarzy

  • baska

    Kupiłam mleko sojowe w proszku z królikiem na obrazku.Robiłam wszystko według tego co napisałaś i wyszla papka jak przy probach robieniu to fu z mleka sojowego z kartonu.
    Do tej pory najlepsze tofu to jest dla mnie albo kupne zp andy albo robione samemu
    Moze tu chodzi o jakis jeden skladnik ktorego w tym mleku w proszku ktory jest na zdjeciu nie ma a w tamtym z krolikiem byl i dlatego niewyszlo ?
    Pozdrawiam

    • becky

      Hmm, podaj producenta tego mleka to sprawdzę, bardzo ważne jest zagotowanie mleka i konkretna ilość soku cytrynowego, ja robię zawsze w ten sposób i zawsze ale to zawsze wychodzi, fakt że za każdym razem z tego samego mleka firmy „Vegamarket”

    • becky

      Sprawdziłam skład, w 99% taki sam jak mój, więc wydaje mi się, że „proces produkcyjny” zawiódł, spróbuj jeszcze raz, mi dopiero po drugim podejściu się udało, a teraz już zawsze wychodzi, pamiętaj: mocno podgrzać mleko i nie żałować soku z cytryny.

  • Evson

    Właśnie zjadłam taki na śniadanie, pyszniasty <3 Chyba zapomniałaś napisać że cynamon do ciasta wrzuca się, no i że jabłka trzeba odcisnąć, chyba że nie trzeba, ale moje trzeba było bo by była sama woda 😀
    Dzięki za przepis i pozdrawiam :*

  • Kasia

    Właśnie chciałam zrobić taki prawdziwy sernik, tyle że w tym przepisie występują banan, dynia i sezam, czego nie ma w „normalnym” serniku. Czy dało by się je ominąć?

    • becky

      No wiesz, w normalnym serniku są jajka i ser więc jak je pominiesz to co Ci zostanie z sernika? 😉 A tak serio to zobacz moje inne przepisy na serniki, może jakiś inny przepis Ci będzie bardziej odpowiadał.

Skomentuj Hania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *