KUCHNIA

Ciasteczkowe ciasto bez pieczenia dla wege Dzieciaka

 

DSC03151

Czy wiecie, że po raz pierwszy jadłam Oreo jakiś rok temu. Wszystkie Wegusy je kochają, a mnie tak irytowała reklama, że omijałam je szeeeerokim łukiem, no ale czego się nie robi dla własnego dzieciaka. Ciasto jest bardzo słodkie, kremowe w środku z zewnątrz kruche. I tak tak,  pieruńsko się kruszy i najlepiej jeść je łyżką, ale chyba to właśnie dzieciaki kochają najbardziej.

Składniki na średnią lub dużą tortownicę, w zależności od tego jak wysokie chcecie mieć ciasto, polecam też tortownicę z gładkim brzegiem, wtedy łatwiej będzie wyjąć całość z formy)

Wartości odżywcze: cóż, tym razem aż się boję podliczyć, powiem tylko że bomba kaloryczna, ale raz na szczęście Dzień Dziecka jest raz w roku)

 

6 opakowań po 110 g ciastek Oreo lub innych kruchych wegańskich ciastek

50 g masła kokosowego najlepiej nierafinowanego

200 g wiórków kokosowych (opakowanie)

puszka schłodzonego mleka kokosowego

500 g naturalnego tofu ( będą to 2 kostki)

łyżka pasty waniliowej lub esencji (ewentualnie cukier waniliowy)

5-6 bananów

sok z 1 cytryny

100 g gorzkiej czekolady

100 g cukru

Przygotowanie:

połowę ciastek zblenduj z masłem kokosowym i wylep powstałą papką formę, uprzednio lekko posmarowaną masłem kokosowym. Wstaw formę najlepiej do zamrażalnika na 15 minut lub do lodówki na 30.

W między czasie zblenduj tofu z gęstą częścią  mleka kokosowego z puszki, dodaj cukier, wanilię i wiórki kokosowe, które najlepiej uprzednio namocz w gorącej wodzie, odcedź i zblenduj na papkę.

Na schłodzonym spodzie cista ułóż banany skropione uprzednio sokiem z cytryny. Wypełnij tak przygotowany spód masą kokosową a całość posyp pozostałymi, pokruszonymi ciastkami.

Całość umieść w lodówce na kilka godzin, najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się „przegryzą”

DSC03134

 

DSC03166

 

DSC03148

Smacznego!

DSC03170

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.