Categories: KUCHNIA

Curry z batatów z kuskusem kalafiorowym

Bataty mam zawsze w spiżarni, -3 sztuki, ale zawsze. Moje już trochę się należakowały, więc czas był je ograć. Zrobiła, tak pyszne curry (dzień wcześniej), że sama musiałam się karcić, żeby nie wyżreć wszystkiego na obiad następnego dnia. Wyjątkowo dodatkiem był pieczony kalafior.

Składniki na 4 porcje:

1 porcja: 380 kcal/10 g białka/52 g węglowodanów/14 g tłuszczu

1 duży lub dwa małe kalafiory

2-3 bataty

200 ml mleka kokosowego z puszki

4-5 ząbków czosnku lub łyżeczka suszonego

około 300 g ugotowanej ciecierzycy (u mnie była z puszki)

400 ml puszka pomidorów lub 3-4 świeże

2 cm kawałek imbiru lub łyżeczka suszonego (jeżeli nie lubicie imbiru można zastąpić kardamonem)

1 cebula (najlepiej czerwona)

łyżeczka pieprzu ziołowego

łyżeczka kurkumy

szczypta soli

pół cytryny

pęczek natki pietruszki lub kolendry

Przygotowanie:

Bataty obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.

W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i podsmaż ją prze 2-3 minuty. Dodaj czosnek, smaż minutę. Dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i podsmaż przez kolejna minutę.

Wrzuć bataty do garnka, dokładnie wymieszaj i duś przez 10 minut.

Do batatów dodaj pomidory z puszki i ciecierzycę. Doprowadź do zagotowania.

Na samym końcu dodaj mleko koksowe, jeżeli bataty są już wystarczająco miękkie to dodaj pietruszkę i wymieszaj i zdejmij z ognia. Gotowe.

Kalafior rozdrobnij, możesz użyć do tego malaksera czy innego ustrojstwa, ja męczyłam się ręcznie.Rozłóż je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop delikatnie oliwą i sokiem z cytryny. Piecz w temp. 180 C przez około 15 minut co jakiś czas mieszając.

Smacznego!

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

3 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago