KUCHNIA

Korzenny wegański sernik z chałwą

DSC05534(1)

Wymyśliłam sobie na tegoroczne święta korzenny sernik, piernikowy inaczej mówiąc, a że to eksperyment to zrobiłam próbę w małej tortownicy. Nie bez powodu nazywam go sernikiem a nie tofurnikiem, bo absolutnie żaden niewegus nie pozna,  że to to cudo jest z tofu- przysięgam. Jest kremowy, aromatyczny, no co tu dużo mówić- c u d o w n y.

Składniki na małą tortownicę o średnicy 17 cm, na dużą 25-26 cm podwoić składniki:

3 kostki naturalnego tofu po 180-200 g (jeżeli chcecie ciut niższy to mogą być 2 kostki)

sok z połowy cytryny

1 banan

100 g waniliowej chałwy

150 g cukru z  czego 50 g to może być waniliowy domowej roboty

2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki (50-60 g)

czubata łyżka oleju kokosowego (około 40 g)

2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)

2 łyżki cynamonu

100-120 g korzennych ciastek (tu znajdziecie przepis)

DSC05488

Przygotowanie:

Pokrusz tofu, doddaj sok z cytryny, banana, cukier, mleko kokosowe, chałwę, mąkę ziemniacaną i cynamon. Zblenduj dokładnie wszystko na gładką masę.

DSC05492(1)

Ciasteczka zblenduj na piasek z dodatkiem oleju kokosowego. Wysmaruj formę do pieczenia i wyłóż ciasteczka na dno formy.

DSC05490(1)

Przełóż masę „serową” na ciasteczkowy spód. Najlepiej będzie eżeli ubieczesz sernik w kapieli wodnej, czyli włożysz formę do większego naczynia i nalejesz do niego wody, to spowoduje że sernik nie popęka, nie opadnie, będzie kremowy i w ogóle idealny.

DSC05495(1)

Piecz w temp. 170 C przez 50-60 minut.

DSC05498(1)

Po wystudzeniu przechowuj w lodówce. Mój ma już 4 dni i jest nadal idealny, więc daję mu gwarancję minimum tydzień.

DSC05525

Proponuję podawać plany syropem klonowym.

DSC05534(1)

Smacznego!

DSC05536(1)

DSC05538

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.