Moje „potwory” nie zjadły wszystkich ciastek, więc zrobiłam z nich użytek, a poza tym to nudne jeść te same ciacha przez tydzień. To jest chyba moje pierwsze „niepieczone” ciasto na blogu, fakt bardzo rzadko takie robię, jakoś mi z nimi nie po drodze, ale Miśka bardzo lubi kaszkę manną więc to deser dla niej 😉
Składniki (użyłam tortownicy o średnicy 18 cm):
350 g kruchych ciastek (użyłam tych)- tak, aby wystarczyło ich na 3 warstwy
200 g kaszy manny
około 1 l mleka roślinnego
50 g cukru
łyżka karobu/kakao
100 g masła kokosowego
50-100 g gorzkiej czekolady
100-200 g dowolnego dżemu (użyłam własnej roboty z aronii)
Przygotowanie:
Do garnka wlej około 800 ml mleka, dodaj karob, cukier i kaszkę. Dokładnie mieszaj całość aż się zagotuje i zgęstnieje. Wyłącz gaz i dodaj masło kokosowe, dokładnie wymieszaj.
Dno formy wyłóż papierem i warstwą ciastek.
Na ciastka wyłóż połowę masy.
Na krem warstwę ciastek, a na ciastka połowę dżemu. Na dżem połóż pozostały krem, przykryj warstwą ciastek i dżem.
A całość polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (możesz do niej dodać łyżkę masła kokosowego).
Tak przygotowane włóż do lodówki na kilka godzina, najlepiej na całą noc, wtedy wszystkie warstwy idealnie się „przegryzą”
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
czy wyjdzie dobrze, jeśli pominę masło kokosowe lub zastąpię je czymś innym?
Oczywiście, można np. olejem roślinnym. Jeżeli zrezygnujesz całkowicie z dodatku tłuszczu też będzie ok, tylko wtedy "krem" będzie mniej gładki.
Akurat szukałam prostego kremu :).
A to się cieszę, że się przydałam :-)
A czy maslo kokosowe mozna zastapic maslem orzechowym? :)
Stosuję zamiennie nazwę masło/olej kokosowy i nie, niestety ale w tym przepisie musi być jakiś tłuszcz, więc tu "masło" koksowe można zastąpić innym olejem roślinnym. :-)