KUCHNIA

Marmurek czekoladowo-kokosowy

DSC02300

Gorący czas mazurków, a ja przewrotnie zrobiłam Marmurek, ale nie taki oczywisty, tylko na bazie mojego fasolowego sernika, z kawałkami czekoladowego ciasta w środku i chrupiącymi orzechami, jednym słowem cudo!

Składniki na dużą tortownicę 26 cm:

masa „serowa”

400 g suchej fasoli piękny Jaś ugotowanej o miękkości

puszka mleka kokosowego

150 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g wiórków kokosowych (u mnie standardowo po „dojeniu”)

  • moje mleko kokosowe było jakieś dziwne i masa wyszła bardzo rzadka, więc dla pewności dodałam opakowanie budyniu waniliowego.

ciasto czekoladowe:

tabliczka gorzkiej czekolady

300 g mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

150 g masła/oleju kokosowego lub 200 ml oleju roślinnego

1 banan

150 g cukru (u mnie dark muscovado)

około 50 g dowolnych orzechów ( u mnie były to laskowe i pekan)

DSC02280

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na masę serową zblenduj na gładką masę.

DSC02281

Moja masa wyszła jakaś taka rzadka, więc dla pewności, że po upieczeniu nie będzie pływa dodałam opakowanie budyniu waniliowego, równie dobrze można dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

DSC02282

Banana, masło kokosowe i cukier zbenduj na gładka masę, a czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

DSC02284

Połącz razem te dwie masy, najlepiej za pomącą dużej łyżki.

DSC02285

Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą przesiewając ją partiami.

DSC02286

Gotowe ciasto jest gęste. Przełóż połowę na dni formy wyłożonej papierem do pieczenia.

DSC02287

na to wyłóż masę „serową”

DSC02288

Resztę ciasta czekoladowego przełóż łyżką na wierz masy serowej, posyp posiekanymi orzechami.

DSC02289

i teraz uwaga, zrób bajzel łyżką, tj. przemieszaj.

DSC02290

Piecz ciasto 50-60 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, może być termoobieg.

DSC02291

Po upieczeniu dokładnie wystudź ciasto, nie będzie płynne ale środek może być jeszcze ciut zbyt kremowy. Przechowuj w lodówce.

DSC02296

Smacznego!

DSC02298

DSC02306

DSC02307

9 komentarzy

  • Sylwia

    Świetny przepis!
    Chciałabym upiec na święta któreś z Twoich wypieków. Mogłabyś polecić mi jakieś ciasto? Fasolnik/ten marmurek czy jeszcze jakieś inne? Które polecasz? mam w planach zaskoczyć niewegańską rodzinkę, także musi to być coś mega 😉

    • becky

      Ja doję wiórki w następujący sposób: 200 g wiórków zalewam około 1 l gorącej wody, moczę przez minimum 2 godziny po czym blenduję i odcedzam przez sito o o drobnych oczkach. Świeży kokos też będzie dobry, wiadomo, że świeże jest zawsze dobre. Moje „wydojone” wiórki to recykling spożywczy 😉

    • becky

      Świeżego kokosa to by mi było żal, a doję wiórki w następujący sposób: 200 g opakowanie wiórki zalewam gorącą wodą, około 1 l, i moczę minimum przez 2 godziny, po czym blenduję wszystko razem z dodatkiem szczypty soli i łyżki brązowego cukru przez kilka dobrych minut w blenderze kielichowym, a następnie odcedzam całość na bardzo drobnym sitku. „Mleko” przelewam do szklanej butelki i używam np. do płatków, a pozostałą papkę używam do „fasolnika”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.