KUCHNIA

Wegańska orzechowa szarlotka pod chmurką

DSC01793

 

Mam to „nieszczęście” z Miśkiem, że jest jabłkożercą, dosłownie. Pochłania średnio kilogram jabłek dziennie, dlatego też w zeszłym roku kupiłam działkę z jabłonkami, bo bym zbankrutowała, to po pierwsze , a po drugie to ja robię zakupy i przytarganie jabłek na cały tydzień to był nie lada dla mnie wyczyn. Często chowam przed nim kilka jabłek, a ostatnio tak skitrałam, że zapomniałam o nich i zupełnym przypadkiem znalazłam takie lekko już po przejściach. Na szybko je zamieniłam w szarlotkę i tym samym żegnam pomału zimę.

Składniki na standardowej wielkości prostokątną blachę (ja piekłam w dwóch dużo mniejszych)

ciasto:

200 g orzechów np. laskowych, ziemnych (ja ze względów czysto ekonomicznych, czyt. nie chciało mi się iść na zakupy zużyłam resztę ziemnych niesolonych, tj. około 100 g, a pozostałe 100 g to był słonecznik)

400 g mąki pszennej (u mnie pół na pół biała i pełnoziarnista)

150 ml oleju roslinnego

100 g daktyli

1 banan

łyżka esencji waniliowej (może też być cukier waniliowy)

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka gałki muszkatołowej

2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

DSC01764

Przygotowanie:

na suchej patelni podpraż orzechy. Pamiętaj, że zostawiając je na ciepłej patelni one cały czas się będą prażyć, czyt. przypalać, więc lepiej przełóż je do miseczki.

DSC01766

Daktyle namocz w 100 ml gorącej wody przez około 15 minut po czym zblenduj z bananem, olejem i esencją.

DSC01767

Stopniowo dodawaj do tego podprażone orzechy, tak w 3 partiach, aż powstanie coś na kształt masła, tyle że o luźniejszej konsystencji.

DSC01768

Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do dużej miski.

DSC01771

Zagnieć ciasto, owiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki, na czas przygotowania jabłek.

DSC01772

Na farsz potrzebne będzie:

około kilogram jabłek

łyżka cynamonu

2 łyżki oleju roślinnego

50 ml soku z cytryny

100 g rodzynek/suszonej żurawiny

DSC01773

Jabłka obierz, pokrój w 1 cm kostkę i wymieszaj z sokiem cytrynowym. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć wszystkie składniki na farsz. Miałam bardzo słodkie jabłka, więc nie dodałam już cukru.

DSC01774

Duś wszystko około 10 minut, ale tak aby jabłka się nie rozpadły. W międzyczasie wyłóż blachę do pieczenia papierem.

DSC01775

Wyjmij ciasto z lodówki, wylep połową dno formy, nie ma być idealnie, byleby nie było dziurek.

DSC01779

Pianka (zrób ją tuz przed użyciem, bo woda po ciecierzycy lubi się rozwarstwiać):

100-150 ml wody po gotowaniu ciecierzycy

100 g cukru pudru

Ubij wszystko razem na sztywną pianę.

DSC01780

Na wylepione ciasto wyłóż jabłka a  na to piankę.

DSC01781

Na wierzchu rozkrusz resztę ciasta. Dla bajeru możesz posypać delikatnie brązowym cukrem.

DSC01784

Piecz w temp. 170-180 C max! około 40-50 minut, na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu.

DSC01785

Smacznego!

DSC01787

ps. Ciasto wytrzymuje spokojnie nawet 3 dni!

DSC01791

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *